05 February, 2014

Povratak crnog ulja u strip Dosije X: Sezona 10

Vanzemaljci se konačno vraćaju aprila, u okviru jedanaestog broja "Sezone 10". "Hodočasnici" ("Pilgrims")  je naziv prve kontinuirane priče scenariste Džoa Harisa i umetnika Mejtu Dau Smita, posebno dizajnirane u svrhu vraćanja klasične mitologije o vanzemaljcima, koja je jednim delom bila zastupljena tokom devete sezone serije. Molder i Skali, koji su se tek vratili u FBI, putuju za Srednji istok kako bi ispitali teroristički napad, gde pronalaze crno ulje. Scenarista Džo Haris je u intervjuu za CBR otkrio detalje o nastavku stripa.

Ovaj deo izdanja vezuje se za centralnu ideju "Dosijea X", koja se fokusira na prisustvo vanzemaljaca na Zemlji, tajnama koje su čovečanstvu malo poznate, ali i o silama koje kovitlaju kako bi ih razotkrile, sa ciljem izvlačenja koristi od njih. Početna priča, "Vernici", predstavljala je samo uvodni deo u ono što će tek uslediti. Kult polu-vanzemaljaca je uhodio Skali i njenog sina Vilijama. To je bila prilika da se predstave svi likovi i koncept fokusiranja zavere na repopulaciju vanzemaljaca.

"Hodočasnici" će delovati pomalo užurbano i tvorci stripa se trude da ostave tragove o pozadini svih likova koji se ponovo pojavljuju i vraćanju koncepta vezanih za priču o vanzemaljcima, kao što je crno ulje. Takodje, videćemo sve one detalje koje bi priču učinili još intenzivnijom. Molder i Skali će ponovo biti bačeni u svet vanzemaljaca. Neke stare pretnje za koje su mislili da su zakopane i nestale zauvek će ponovo ugledati svetlost dana, ali će takodje biti mesta i za nove probleme. Njih dvoje će morati da shvate koji je pravi interes za čovečanstvo, kome mogu da veruju i šta se zapravo dešava.

Za vreme ovog dela priče moći ćemo da vidimo veći deo onih likova koje nismo susretali duže vreme. Medju njima bi mogao da se nadje i jedan od Harisovih omiljenih likova, Mister X. Ipak, naveo je da stvari nisu onakve kakvim se čine i da njegova pojava neće povratiti onu slavu koju je imao u seriji.

Povratak crnog ulja je po Harisovom mišljenju nejasan, ali ne i neshvatljiv za prave fanove. Novi depozit "Čistote" je otkriven i njegov pronalazak zahteva slanje agenata u Saudijsku Arabiju zbog napada na najveće naftno tlo na planeti. Napad prouzrokuje smrt izvesnih Amerikanaca, a kako se to desilo van Država, FBI će morati da preuzima istražne radnje. Agenti će doći do zaključka da se u postrojenju za crpljenje nafte dogadja još dosta toga. Postoje i one sile sa kojima će morati da se bore, pored problema sa arapskom vladom. Jednostavno rečeno, nešto se čudno dešava ispod peska Srednjeg istoka.

Takodje, biće prikazana priča o onim vanzemaljcima koji se nisu pokazali zlim, kao što je bilo naznačeno u seriji. Postojala je ideja o pobunjenicima koji su kvarili planove o kolonizaciji planete. Dok Molder i Skali pronalaze crno ulje, saznaće da neki od kolonista nisu onakvi kakvim se čine. Neki od njih jednostavno žele da se vrate kući nakon više milenijuma provednih ispod površine Zemlje.

Na pitanje o invaziji koja je prema proročanstvu trebala da se odigra 2012. godine, Haris otkriva da čitaoci stripa neće biti blizu istine, jer nije želeo da se meša u Karterov deo priče koju bi razvijao za potrebe trećeg "Dosijea X", iako nema informacije o statusu filma ili njegovoj sadržini. 








Foto: Metju Dau Smit, varijante boja: Džordi Beler

0 komentar(a):

Post a Comment