13 July, 2014

Kris Karter o Dosijeu X i poslednjoj dekadi odlične televizije


Mnogo toga se promenilo za proteklih 15 godina. "Nacionalna geografija" priprema trodelnu miniseriju "The '90s: The Last Great Decade?", koja pravi osvrt na predsednički mandat Bila Klintona, uspon Amerike Onlajn, muzički stil Vanile Ajsa i serije o sablasnom "Dosije X".

Od tvorca Krisa Kartera, serija "Dosije X" premijerno je prikazana septembra 1993. godine i za kratko vreme uspela da postane oslonac celoj generaciji skeptika, entuzijasta naučne fantastike, teoretičara zavere i publike koja je bila u potrazi za nečim što ostatak televizijskog programa nije pružao. Serija je oborila rekord po broju snimljenih sezona (devet), što se tiče naučne fantastike kao žanra i pratila je avanture agenata Moldera i Skali, kao i njihovih naslednika, istražujući fenomene natrprirodnog i vanzemaljskog.

Sajt "Mental flos" uspeo je da intervjuiše Kartera, praveći osvrt na seriju emitovanu upravo u navedenoj deceniji.

MENTAL FLOS: Drago nam je da pričamo sa Vama. Šta mislite o devedesetim i samim tim o periodu koji je pomogao da "Dosije X" postane hit kakav je bio?
KRIS KARTER: Zabavno je. Uvek sam se smatrao detetom Votergejta i zbog toga sam razvio nepoverenje prema vladi. Kao student žurnalistike bio sam fan Vudvorda i Bernštajna i istraživačkog novinarstva, što predstavlja takodje i ličnu privrženost, ali smo ipak bili daleko od svega. Godine 1974. Nikson je podneo ostavku, ali je i dalje postojalo nepoverenje prema vlastima, što je poslužilo za osnovu "Dosijea X". Kada je serija završena početkom dvehiljaditih, tada se slučajno dogodio i napad 11. septembra, a baš u ono vreme kada smo imali apsolutno poverenje u vladu, pa mi se čini da se serija ne bi održala deceniju nakon toga.

Zaista? Mislite da bi serija funkcionisala isključivo tokom devedesetih? 
Mislim da bi i danas imala gledanost, jer mi se čini da nismo povratili samo nepoverenje, već je ono i pojačano trenutnim dogadjajima. Mislim da dvehiljaditih, ipak, serija ne bi imala smisla.

Pored toga što ste bili inspirisani nekadašnjim televizijskim serijama, "Dosije X" je takodje inspirisao nekoliko minulih serija koje su postale popularne u proteklih nekoliko godina. Da li na isti način posmatrate današnje serije i uočavate evoluciju proisteklu iz "Dosijea X"? 
Ljudi mi uvek pričaju o serijama za koje smatraju da su direktan proizvod "Dosijea X" i uvek sam mišljenja da smo uradili interesantnu priču sa interesantnim likovima, koristili smo žanrove koji su se još u mom detinjstvu pokazali popularnim, a u pitanju su horor i naučna fantastika. Započinjali smo na nov način i u drugo vreme i ako bi mi neko izrazio zahvalnost zbog bilo čega, bilo bi to zbog efektivnog pripovedanja koje je bezobzirno jurilo za savršenstvom. Nikada nismo želeli da snimio lošu epizodu. Ne tvrdim da nije bilo nekih lošijih u poredjenju sa ostalim, ali "Dosije X" predstavlja seriju koju sa razlogom možete nazvati zastrašujućom i napetom pričom sinematski radjenoj na televiziskoj mreži.

---

Šta se dešava sa Vašom serijom "The After", koju producira Amazon?
Stvari se odlično odvijaju. Završili smo sa radnjom za osam epizoda, koliko je i naručeno, a sada stvaramo osnovu koju će Amazon pregledati i dati nam povratne informacije sa mišljenjem. Snimaćemo ih najverovatnije sredinom ili krajem jeseni. Epizode ćete moći da vidite 2015.


Ceo intervju: Mental Floss

0 komentar(a):

Post a Comment