25 May, 2014

Intervju i fotografije: Džilijan Anderson u magazinu "Splash"

Nakon promene pravila igre za žene na televiziji zahvaljujući liku Skali iz "Dosijea X", Džilijan Anderson ponavlja svoj uticaj. Kao glumici, veći deo najzapamćenijih momenata u poslu bio je vezan za tamu, a njeni likovi su se suočavali sa mnogim stvarima, od zavera o vanzemaljcima, preko serijskih ubica, pa do kidnapera. Ipak, sve ovo ne utiče mnogo na Anderson, kojoj ne ostaje ništa sem bledog sećanja van kamera. "Uglavnom se osećam kao kompletni idiot. Odavno sam shvatila da je najbolje ostaviti stvari na vratima. Ako mogu nešto da ponesem kući sa sobom, biće to iscrpljenost na kraju dana."


To je bila lekcija koju je Džilijan naučila nakon devet godina provedenih snimajući "Dosije X". Sada primenjuje tu istu lekciju tumačeći uloge u tri aktuelne serije: "Pad", "Hanibal" i "Kriza".

Ipak, kada se još govori o Skalinom uticaju na televiziju, Džilijan ga ne precenjuje, tvrdeći: "Ljudi su želeli da se ugledaju na likove iz 'Dosijea X'. Prisutno je mnogo više drama sa glavim ženskim ulogama, nego ikada do sada. Veliki deo njih predstavljaju inteligentne, moćne i nezavisne žene."

Dok tumači nekonvencionalne uloge u novim serijama, Anderson se takmiči sa samom sobom ne bi li sa sigurnošću očuvala individualnost sva tri lika. "Istovremeno tumačim tri snažne plavokose žene, koje su po mom mišljenju potpuno različite. Možda sam u zabludi", navela je kroz smeh. Ipak, uočava zajedničku crtu izmedju njih i tvrdi da to predstavlja rezultat njenog rada. "Sklona sam nudjenju ovakvih uloga. Obično sam svačiji šef, jer bez obzira na moj stvarni nivo moći i inteligencije, jer tačno znam o čemu govorim, iako ne raspolažem potrebnim informacijama."

I dok njena revnosna karijera dokazuje da su žene na televiziji dostigle pravi status, Džilijan smatra da još uvek ima dovoljno mesta za napredak: Glumica tek treba da tumači lik višestruke žene poput nje same. "Izuzetno sam namerna i veoma nezavisna. Uglavnom ne tumačim žene koje su pored ovih osobina i priglupe. Ne znam zbog čega, ali to neću nikada videti u onom stepenu u kojem je manifestovan moj sopstveni život."


TEST:
Magazin "Splash" je testirao glumicu, čitajući joj opise iz pet epizoda "Dosijea X" (od toga su dva izmišljena), a ona je na osnovu njih pokušala da se seti da li su ove epizode uopšte snimljene.

Splash: Bizarna ubistva u bolničkom bloku za estetsku hiturgiju su navela Moldera i Skali da posumnjaju u umešanost natrpirodnih pojava.

Anderson: Da, mislim da smo snimili takvu epizodu.

Splash: Da li se sećate detalja?

Anderson: Ne. [smeh] Skoro ničega.


Splash: Molder i Skali su se našli na otvorenom moru istražujući slučaj čudovišta i otkrivaju da je kapetan broda kome su poverili svoje živote najverovatnije umešan u zataškavanje priče od strane vlade.

Anderson: Da? Stvarno?

Splash: Ne, to smo izmislili.

Anderson: [gromoglasan smeh] Pa dobro. Ipak je bilo moguće.


Splash: Mentalno oboleli fotograf je oteo i zatvorio jednu devojčicu. Molder otkriva povezanost izmedju poslednje žrtve i devojke koju je pre više godina oteo isti čovek.

Anderson: Ne?

Splash: Ne, ovo je prava epizoda.

Anderson: Kako je glasio njen naziv?

Splash: ‘Oubliette’, treća sezona.

Anderson: Oh… Sećam se tog naziva.


Splash: Skali istražuje sektu koja obožava crvoliki organizam i veruje da se radi o novom Isusu, ali dok pokušava da spasi ranjenog stranca, shvata da je u problemu do guše.

Anderson: Da, snimili smo takvu epizodu. Da li je to ona u kojoj kao da sam bila Amiš i vezana za krevet?


Splash: Možda? Poslednje pitanje: Nakon što je Molder prisustvovao slučaju spontanog sagorevanja, saopštava Skali bojazan da su najverovatnije vanzemaljci odgovorni za ovaj fenomen. Njegove sumnje se obistinjuju kada počinje da sanja snove u kojima je otet i okreće se na ražnju nad zavetnom svećom tokom noćnih časova.

Anderson: [smeh] S obzirom na ovo, reći ću ne. Ali je izvodljivo.

Splash: Da, ovo smo izmislili.






Detaljnije: Splash

0 komentar(a):

Post a Comment