14 September, 2013

25 činjenica o Dosijeu X za koje verovatno niste znali

"Blastr" je objavio odličan članak u kome se navodi 25 stvari koje gledaoci najverovatnije nisu mogli da znaju o "Dosijeu X". Pomenuti sajt se ovim člankom pridružuje medijima koji su napravili osvrt na dvadesetu godišnjicu prvog emitovanja serije. Predstavljena je lista nekih neobičnih i uvrnutih činjenica.

Tokom dugog, devetogodišnjeg emitovanja, serija je ustanovila kompleksnu mitologiju koju ljubitelji još uvek pokušavaju da dešifruju. Tvorac serije Kris Karter je dodatno zabiberio čorbu gomilom skrivenih detalja - od imena likova do odluka o izboru glumaca. 



1. Na značkama agenata nigde ne piše Federalni istražni biro. Čak i za potrebe televizije, ilegalno je praviti lažnu FBI značku. Tako, u ovom slučaju stoji: "Federalni biro pravde, istražno odeljenje Sjedinjenih država". 


2. Vilijam B Dejvis je bio trener glume čuvenoj Lusi Loles, koja je u seriji tumačila lik Šeron Makmejon.

3. Glumac Kejlum Kit Reni je bio blizu dobijanja uloge Aleksa Krajčeka, koju je na kraju uzeo Nikolas Li. Ipak, Reni je u drugom filmu prihvatio ulogu negativca.

4. Džilijan Anderson nije postala nova Klaris Starling zbog "Dosijea X". Naime, u ugovoru je postojala klauzula koja joj je zabranjivala uloge FBI agenata.

5. Prvobitno, serija je trebala da se završi nakon pete sezone, što bi ostavilo prostor za seriju filmova. Ipak, Foks je doneo odluku da izmedju pete i šeste sezone bude snimljen jedan film, jer je serija bila veoma popularna. Nakon toga, Karter je pokušavao da balansira nezavisne koncepte filma sa prirodom serije u narednim sezonama.

6. Neke od glavešina produkcije su tražile zamenu za Skali u drugoj sezoni. Džilijan očigledno nije bila dobar izbor, pa je produkcija iskoristila njenu trudnoću razmatrajući izbor za novu glavnu glumicu.

7. Lažni časopisi u seriji su obilovali urnebesnim sadržajima.


8. Epizoda ”Requiem” je trebala da obeleži (drugo) finale serije u sedmoj sezoni. Karter je planirao kraj serije nakon sedam sezona, ali je ipak odlučio da doda nove agente - Džona Dogeta (Robert Patrik) i Moniku Rejes (Anabet Giš) kako bi obnovio mitologiju. Dodao je i priču o super-vojnicima, koji su zamenili dotadašnje vanzemaljce i njihov plan o invaziji. 

9. "Filter". Ričard Patrik, glavni vokal benda "Filter" je brat Roberta Patrika. Pesme ovog benda se mogu čuti u nekim epizodama, a jedna numera se nalazi i na saundtreku za prvi film.

10. Skalina porodica. Da bi stvari delovale realnije, Džilijanina sestra je tumačila Skalinu sestru u seriji.

11. "Irresistible": odbačena epizoda. Prvobitna ideja ove epizode bila je fokusirana na nekrofila, što "nije bilo saglasno standardima emitovanja". Scenario je nakon toga prepravljen.

12. Kameo uloge budućih zvezda komedije. Džek Blek i Luk Vilson su neka od danas poznatih imena.

13. Dženifer Bils je zamalo postala Skali. Duhovni je nagovarao produkciju da od druge sezone glavni ženski lik tumači njegova koleginica sa fakulteta, inače najpoznatija po glavnoj ulozi iz filma "Flešdens".

14. Lejla Harison je dobila ime po jednom od fanova. Nakon što je autorka fan-fikcije umrla od raka, scenaristi su u njenu čast dali ovo ime mladoj agentkinji, zaljubljenici u rad Moldera i Skali.


15. Brus Kempbel je mogao da postane Molder. Njegov lik je nudjen i Adamu Boldvinu, Dinu Kejnu i Lu Dajmond Filipsu.  

16. Duhovnijeva privrženost "Niksima". Scenaristi su se pobrinuli da i Molder bude njihov obožavatelj.

17. Piledžijeva supruga je bila Skalin statista. Arlin Voren i Mič Piledži su se upoznali na snimanju. Na kraju je dobila ulogu Skinerove sekretarice.


18. Skali je bila oteta samo jednom. Scenaristi su smilisli otmicu kako bi opravdali Džilijanino odsustvo iz serije zbog trudnoće na početku druge sezone. 

19. Skali je uglavnom stajala na platformi tokom snimanja. S obzirom da je Džilijan nešto viša od 1.5 metra, a Dejvid je od nje viši za 25 cm, napravljena je platforma kako bi se gledaocima činilo da su njih dvoje približno iste visine.

20. Simbolika Skaline tetovaže. Zmija koja grize svoj rep simbolizuje večiti život i univerzum, kao i stalni ciklus uništenja i stvaranja.


21. Pušač je trebao da se pojavi samo jednom. Karter nije želeo da se previše zadržava oko Dejvisovog lika. Ipak, njegovo izvodjenje u prvoj sceni je bio impresivno, pa je ovaj lik postao centralna figura serije.

22. "I Made This" (Ja sam ovo napravio). Slogan koji se može čuti tokom odjavnog dela serije uz logo produkcije "Ten Thirteen", izgovorio je Nejtan Kuturier, sin supervizora montaže zvuka Tirija Kuturiera. 

23. Nezaboravna mužička tema je nastala zbog slučajne greške. Kompozitor Mark Snou je sasvim slučajno naslonio lakat na tastaturu sa "eho" funkcijom, što je njemu kao ljubitelju jezivog zvuka bilo veoma dopadljivo.

24. Poreklo imena glavnih likova. Poznati sportski voditelj Vin Skali je bio inspiracija za ime Dejne Skali, dok je Molder devojačko prezime Karterove majke.

25. Duhovni i Anderson kao režiseri. Glumci su se nekoliko puta nalazili iza kamera kako bi režirali par epizoda.

0 komentar(a):

Post a Comment